Nieuws

Varkensvlees prijzen onder druk

Zoals u wellicht al uit de markt vernomen heeft, worden wij, in Europa, op dit moment geconfronteerd met enorme prijsverhogingen met name op het varkensvlees. Deze prijsverhogingen worden veroorzaakt doordat er in China sprake is van een epidemie van de Afrikaanse varkenspest. In China is daardoor een volume weggevallen van tussen de 10 en 20% van de totale vleesconsumptie.

Rekening houdend met het feit dat 50% van al het varkensvlees wereldwijd door China wordt geconsumeerd en China normaal gesproken voor 95% zelfvoorzienend is, kunt u zich voorstellen wat het effect is op de Europese en Amerikaanse vleesbranche.                                                                                                                      Europa wordt op dit moment letterlijk leeggekocht. Dit heeft grote consequenties voor de prijsontwikkeling.                                                                                                                                                  De verwachtingen zijn dat er de komende weken nog meer verhogingen komen en dat de markt dan stabiliseert tot oktober/november.

2018 was een vrij stabiel jaar op de varkensmarkt met enkele kleine ups en downs. De eerste 14 weken van 2019 zijn wezenlijk anders, prijzen stijgen snel en dit week na week.

Wij hebben bewust de ontwikkelingen afgewacht en niet direct op al deze verhogingen gereageerd. Zoals u begrijpt zijn we rechtstreeks afhankelijk van de marktprijzen omdat we steeds verse grondstoffen gebruiken voor onze productie. Uiteraard zullen wij de markt de komende tijd scherp in de gaten blijven houden.