Nieuws

In gesprek met... Eric van der Veen van Rue de la Gare

Eetcafé Rue de la Gare uit Emmen bestaat 30 jaar! En dat mag gevierd worden. Speciaal voor dit jubileum zochten we eigenaar Eric van der Veen op. De eerstejaars PABO-student  kwam in 1991 boven het café op kamers wonen. “Ik wilde het onderwijs in. Als bijbaantje werkte ik af en toe een middag of avond in het café. Uiteindelijk heb ik de opleiding niet afgemaakt en ben ik volledig gaan werken bij Rue.” 

Eind jaren negentig ging Eric er twee jaar tussenuit. Toen hij in 2001 weer terug kwam wilde hij het eetcafé snel overnemen. “Uiteindelijk heb ik de boel in 2005 overgenomen. Eigenlijk had ik dat al eerder willen doen, maar toen kregen we het niet rond met de toenmalige eigenaren. Toen mijn relatie voorbij ging ben ik in mijn eentje in het diepe gesprongen. Ik heb er nooit spijt van gehad.”

Dat het niet altijd even makkelijk is geweest steekt de in Bargeres woonachtige eigenaar niet onder stoelen of banken. “Drie jaar lang zijn we overdag ook open geweest, dat kost je extra personeel en inkopen. Het probleem is echter dat hier geen lunch cultuur heerst. Maar die zware periode zijn we nu gelukkig te boven.”

 

Bekendheid in Nederland 
Rue de la Gare staat in Nederland bekend om de live optredens van grote Jazzmuzikanten. “De boekhouder zei dat we er mee moesten stoppen, maar door vol te blijven houden is het gelukkig aangeslagen. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby waar ik heel veel voldoening uit haal. Veel muzikanten kennen dit café ook. Elke dag krijg ik mail van bandjes die willen komen spelen. Ik zit al vol tot de zomer van 2019.”

Veel mensen komen naar Rue om te eten, sommigen komen puur alleen voor de jazz op zondag of de live muziek op zaterdagavond. “We hebben veel vaste gasten.” Zelf is Eric gewoon gastheer zoals hij dat noemt. “Ik werk gewoon lekker mee in de zaak. In de keuken zal je mij niet vinden. Ja… in de afwas. Maar dat is sporadisch."

 

30-jarig jubileum
Op zaterdag 19 mei vierde Rue de la Gare haar 30-jarige bestaan. Uiteraard met een groot feest in eigen stijl. Zo waren er verscheidene artiesten en werd er buiten lekker eten bereid, want de keuken was die dag dicht. “We hadden tapas van Van Den Bergh Delicatessen, een vishoekje en een smoker met spareribs en saté van varkenshaas, uiteraard van Culi-Vers. Er speelden ook nog drie bandjes verdeeld over de hele dag. Het was echt een super geslaagde dag!”

 

Al ons vlees komt van Culi-Vers
De samenwerking met Culi-Vers loopt al vele jaren. “Onze chef-kok kwam in gesprek met Marcel. We namen toen nog af bij een grote groothandel. Maar Culi-Vers wilde graag met ons meedenken. Ook in de moeilijke periode hebben ze ons fantastisch ondersteund. Dat vergeet ik niet. Al ons vlees komt dan ook bij Culi-Vers vandaan, daar is geen twijfel over mogelijk. De kwaliteit is uitstekend en de service is gewoon erg goed. Ik ga niet meer naar een andere partij.”

Twee keer per jaar veranderen ze van kaart. Maar veel vaste gerechten blijven er standaard op staan. “De mensen hier willen dat soort gerechten gewoon. Dan moet je die niet ineens van je kaart af gaan halen.” Wel wordt elke week een nieuw weekmenu bedacht, afhankelijk van wat Culi-Vers die week promoot. Daarnaast is Rue de la Gare vaste afnemer van de Simmentaler entrecote. “Een mooi stuk vlees waar we hele goede berichten over krijgen.”

 

Of Eric nog lang te zien zal zijn als gastheer in Rue is een domme vraag. “Dit bedrijf is een deel van mijn leven. Ik heb er nog heel veel plezier in en wil dit nog lang volhouden. Hier ga ik oud worden.”

 

Lees ook: