Nieuws

Even voorstellen... Jacob Raven

Jacob Raven, geboren en getogen in Annen, is al tien jaar werkzaam bij Culi-Vers als slager. Na het afronden van de Landbouwschool leerde Jacob verder op de slagersvakschool. Hier doorstond hij de certificering voor Gezelslager, Winkelslager en vervolgens Chefslager. 

“In eerste instantie wilde ik bakker worden en daarna kok. Uiteindelijk heb ik op 16-jarige leeftijd gekozen voor het slagersvak. Dat trok me toch het meest.”

Opleiding tot slager
Op de slagersvakschool, een MBO opleiding, werd Jacob Chefslager en deed hij de specialisatie worstenmakerij. “Het uitbenen van karkassen is absoluut niet mijn ding. Het werk is een stuk zwaarder, de mannen de dat doen zijn vaak ook van die brede kerels. Daarbij interesseert het me ook niet. Worsten maken had meer mijn interesse. Je maakt dan echt een eindproduct.”

Tijdens zijn opleiding werkte de 37-jarige slager in Assen bij een Keurslager. Na tien jaar ging het winkelcentrum plat. De eigenaar was al op leeftijd en besloot de slagerij niet verder voort te zetten. “Via-via ben ik toen in 2007 bij Culi-Vers terecht gekomen.”

Bij Culi-Vers is de teller de tien jaar al voorbij. “Langzaam groei je in het bedrijf en krijg je er ook andere taken bij. Zo regel ik nu ook de inkoop bijvoorbeeld. Hiervoor ben ik ook nog chauffeur geweest in de periode dat er vier slagers waren.”

Van huis uit meegekregen
Jacob zijn ouders hadden vroeger een boerderij. “Op de boerderij had ik veel vrijheid en zat ik altijd in het veld. Kikkers vangen, hutjes bouwen, fikkie stoken, zo was ik altijd maar bezig. Er werd van alles verbouwd en gehouden. Het begon met stieren, maar we hadden ook kippen en er zijn ook mais, wortelen, prei en aardbeien verbouwd. We hebben weleens een koe laten slachten en dan mocht ik graag meekijken in de slagerij hoe dat in zijn werk ging. De kip voor de soep mocht ik uiteindelijk de nek omdraaien. Waarschijnlijk zit het in mijn bloed.”

Als de kippen geen eieren meer legden dan werden ze verkocht als soepkippen. “Wilden mensen ze geslacht hebben dan deed ik dat voor ze. Ik had nooit iets van, ik wil slager worden. Maar moeite had ik er niet mee dat ze het leven moesten leggen. Wel wist ik dat ik iets met voeding ging doen.” 

“Vanaf mijn 15e ben ik eigenlijk alleen maar slager geweest”

Het slagersvak
“Ik ben geen man die in de winkel wil staan. Dit werk is daarom ideaal voor mij. We ouwehoeren natuurlijk wel en er is ook weleens onenigheid, maar daar komen we ook altijd wel weer snel uit.”

Johan geeft de slagers veel vrijheid in het werk. “Dat was ik ook al wel gewend bij mijn vorige werk. Daar stond ik veel alleen en was ik op mezelf aangewezen.”

Er is veel verschil tussen het werken in een winkel en bij een groothandel. “In een winkel begin je om 08.00 uur en ben je om 19.00 uur pas vrij. Je bent dan niet alleen maar aan het voorbereiden, je staat ook in de winkel om klanten te helpen en na sluitingstijd op te ruimen. Mensen vinden het ook gewoon wel fijn om even ‘de slager’ om een speciaal stukje vlees te vragen. En als iets besteld wordt dan maak je het ter plekke klaar.” 

“Zelf bestel ik meestal biefstuk of entrecote in een restaurant.”

 Het slagersvak gaat veranderen in de toekomst verwacht Jacob. “20 jaar geleden waren er nog veel kleine slagerijen. Net als de ambachtelijke bakkerijen wordt alles opgeslokt door de grote bedrijven. Zelf ga ik nog altijd naar de warme bakker en de groenteboer. Ik zou het ook erg jammer vinden als de kleine ondernemers verdwijnen.

Culi-Vers is in dat opzicht een bedrijf dat er tussenin zit. Bij ons is het nog zo dat we persoonlijk contact hebben met onze klanten. Wij kunnen ook snel schakelen als er een bepaalde vraag binnen komt. Daarin onderscheiden wij ons. Klanten vinden dat heel erg prettig.”

 

Lees ook de verhalen van:

 


Nieuwsoverzicht

Flat Iron Steak!

Flat iron steak is enorm populair op dit moment. Het is een stuk vlees dat uit de schouder van een rund komt en onderdeel is van de sukade. Lees verder...

Over Culi-Vers
Culi-Vers is een groothandel in vlees en vleeswaren. We leveren de beste kwaliteit vlees en vleeswaren aan de horeca, bedrijven en restaurants. We zijn een jong en dynamisch bedrijf dat gevestigd is te Eelde in de kop van de provincie Drenthe. Eelde geeft goede uitvalsmogelijkheden voor de noordelijke provincies zodat een snelle en adequate levering gewaarborgd is.