Nieuws

Rollade bewaren, invriezen, ontdooien en bereiden

Veel mensen krijgen in aanloop naar de feestdagen vlees of vleeswaren (in een vleespakket) van hun baas, zakelijke relaties, vrienden of familie. De rollade is hierbij het meest populaire stukje vlees. Omdat het als luxeproduct wordt gezien en het geen alledaags stukje vlees is, weten veel mensen niet wat ze er precies mee moeten doen. Hoe bewaar of bereid je een rollade?

 

Rollade bewaren

Bewaar een rollade bij een temperatuur lager dan 5°C en houdt het steeds zo kort mogelijk buiten de koeling. Tijdens het doen van de boodschappen is het verstandig om vlees en vleeswaren als laatste in het mandje te doen en een koeltas te gebruiken. Plaats de rollade thuis zo snel mogelijk onderin in de koelkast, hier is het namelijk het koudst. De meeste rollades zijn 4 tot 5 dagen goed houdbaar mits ze goed gekoeld worden.

 

Rollade invriezen

Bereid je een rollade niet binnen 4 a 5 dagen, dan kan hij gerust ingevroren worden. Doe dit gewoon in de vacuüm verpakking of anders in een goed afgesloten verpakking. Dit om uitdroging te voorkomen. 
Vlees dient zo snel mogelijk ingevroren te worden op de koudste plek van de vriezer. Bij vlees dat langzaam invriest vormen de vleessappen te grote kristallen. Dit kan de celwanden beschadigen, wat invloed heeft op de structuur en kwaliteit van het vlees. 

 

Rollade ontdooien

Ga je vlees ontdooien, dan blijft de kwaliteit het beste behouden als dit langzaam gebeurt. De beste plek om een rollade te ontdooien is onderin de koelkast. Hier is de koelkast het koudst. Een rollade is een dik stuk vlees, houd er rekening mee dat het wel twee dagen kan duren voordat hij in zijn geheel ontdooit is.

  • Op koudste plek in de vriezer leggen
  • Ontdooien twee dagen voor bereiding, onderin de koeling

 

Rollade bereiden

Het goed bereiden van een rollade heeft tijd nodig. Niet alleen de voorbereiding, maar ook het braden vergt de nodige tijd. Een rollade heeft een baktijd van 15 minuten per centimeter, gerekend vanaf de kern (ook wel straal genoemd).
Haal de rollade een uur voor de bereiding uit de koeling om het op kamertemperatuur (20°C) te krijgen (chambreren). Bij vlees dat gebakken wordt en een snelle overdracht van koud naar warm krijgt kunnen de eiwitten verstarren en zijn zij niet meer in staat om de vleessappen en de structuur optimaal te houden. Je rollade wordt dus minder mals als hij te koud in de pan belandt.

Breng in een braadpan de boter op temperatuur, hierbij moet het schuim zijn weggetrokken. Braad de rollade rondom aan en verlaag het vuur. Bak vervolgens de rollade gaar in de berekende tijd. Draai het vlees regelmatig om met een vleestang.

Na het bakken kan het vlees het beste in aluminiumfolie 10 minuten rusten voor het aangesneden wordt.

  • Haal de rollade een uur voor bereiding uit de koeling.
  • Bak rondom aan op hoge temperatuur
  • Gaar bakken op lage temperatuur
  • 10 minuten laten rusten in aluminiumfolie

TIP: Maak van het bakvocht een heerlijke jus door er wijn, knoflook, peper en zout aan toe te voegen en het aanbaksel los te roeren.


Nieuwsoverzicht

Flat Iron Steak!

Flat iron steak is enorm populair op dit moment. Het is een stuk vlees dat uit de schouder van een rund komt en onderdeel is van de sukade. Lees verder...

Over Culi-Vers
Culi-Vers is een groothandel in vlees en vleeswaren. We leveren de beste kwaliteit vlees en vleeswaren aan de horeca, bedrijven en restaurants. We zijn een jong en dynamisch bedrijf dat gevestigd is te Eelde in de kop van de provincie Drenthe. Eelde geeft goede uitvalsmogelijkheden voor de noordelijke provincies zodat een snelle en adequate levering gewaarborgd is.