Nieuws

In gesprek met... Ronnie Gankema van Lunchcafé Plein10

Een jaar geleden stonden alleen de buitenmuren er nog. In Assen zijn ze bij Plein10 erg blij met de veranderingen in het lunchcafé. Naast een ingrijpende renovatie hebben ze er ook een boel ruimte bijgekregen. Zo’n 30 zitplaatsen zijn er bijgekomen en de keuken is flink uitgebreid.

We spraken met Ronnie Gankema, vanaf de start betrokken bij Plein10. “Daarvoor was ik al werkzaam bij ‘t Hofje in Rolde, een eetcafé van dezelfde eigenaar. Rolde is een toeristisch dorp dat in de zomer druk is, maar in de winter erg rustig. Sinds we verhuisd zijn naar het centrum van Assen, loopt het het hele jaar door.”

 

Groter en groter

In 2005 was er ook al een verbouwing. “We hebben er toen al een stuk bij gekregen. Maar sindsdien is er qua inrichting en uitstraling nooit wat veranderd. Daarom werd het nu ook echt tijd om de boel te moderniseren.”

Het is een ingrijpende verbouwing geweest. “Het was heel indrukwekkend. Tijdens de verbouwing hebben we anderhalve maand een grote tent op het plein gezet als mobiele Plein10. Maar toen de tent weg moest was het lunchcafé nog niet klaar. We zijn met het personeel gaan helpen met schilderen, timmeren en ondersteunen van de bouwvakkers. Ook de inrichting hebben we voor een heel groot deel zelf gedaan.”

Normaal komt er voor zo’n project een architect en wordt de inrichting en routing van de keuken bepaald door een keukenspecialist. Maar die tekeningen zijn uiteindelijk in de prullenbak beland. “We hebben ons eigen plan gevolgd en onze eigen tekeningen gemaakt. Onze keuzes hebben allemaal goed uitgepakt, daar zijn de specialisten het nu ook over eens en wij erg trots op.”

Vanaf het begin van de heropening is het druk in het lunchcafé, zo druk dat er zelfs een aantal veranderingen nog op de plank zijn blijven liggen. “Onze gasten staan geregeld op zaterdagmiddag in de rij voor een tafeltje.”

Plein10 is de enige op het plein met een groot terras, een terras dat ze zelf tot warmste terras van Assen benoemd hebben. Niet alleen de terras heaters, maar ook de stoofkussentjes zorgen voor extra warmte onder de luifel bij koudere dagen. “Ja dat is iets nieuws. De eigenaar is daar altijd mee bezig. Hij volgt niet de meute maar gaat graag zijn eigen weg. Dat werkt.”

 

Persoonlijke benadering

Plein10 heeft veel vaste gasten. Mensen die drie á vier keer per week een kop koffie komen drinken of mensen die in de buurt werken en regelmatig komen eten. “Soms hoeven we niet eens te vragen naar een bestelling, maar kunnen we gewoon direct uitserveren. Puur omdat we de mensen kennen en weten wat ze willen. Dat vind ik wel heel bijzonder.”

Als er nieuwe gasten binnenkomen worden ze direct aangesproken. Gezien en gehoord worden. Dat is toch wel heel belangrijk bij Plein10. “Die persoonlijke benadering en service is voor ons heel kenmerkend. Daar maak je het verschil mee.”

 

Populaire gerechten

Het Pistoletje gezond is al jaren het best verkochte broodje. “Zo ouderwets, maar hij blijft het erg goed doen. Ik zou wel graag de kaart wat willen verkleinen en vereenvoudigen, dat werkt makkelijker voor de keuken. Maar de ruime keuze die we nu hebben loopt gewoon goed!”

“Ooit hadden we met Valentijn een variant op de hamburger Plein10. Een gigantische dubbele runderburger op een Italiaanse bol met friet er omheen. Het idee was om dat samen met je Valentijn op te eten. Hij staat nu op de kaart als Tientonner, een hardloper en eigenlijk als geintje begonnen. Ik snap niet hoe ze het voor elkaar krijgen, maar regelmatig eten gasten het hele bordje leeg.”

 

Samenwerking met Culi-Vers

Marcel van Delden kwam regelmatig bij ons langs voor een kop koffie. Hij zei altijd; Als we iets voor je kunnen betekenen… We zijn toen op een gegeven moment begonnen met het bestellen van gehaktballen omdat we er zelf niet meer tegen konden draaien in ons kleine keukentje. Later volgden de rest van de producten. De flexibiliteit van Culi-Vers was hierin doorslaggevend. We hadden bijvoorbeeld specifieke wensen voor de marinade van onze saté, dat bleek geen probleem. Dat kan niet overal, maar wel bij Culi-Vers.

Tijdens de TT hebben we weleens op vrijdagavond heel laat gebeld omdat er met spoed iets speciaals nodig was voor de volgende dag. Dat werd toen gewoon geregeld. Die persoonlijke benadering waarmee wij onze gasten benaderen, dat zie en voel ik terug bij Culi-Vers. Dat is gewoon erg prettig samenwerken.”

Lees ook: