Nieuws

Even voorstellen... Marco van der Haar

Als MAVO-scholier werkte Marco al bij een slager in Assen, daar deed hij in het weekend kleine klusjes en schoonmaakwerk. “Toen ik klaar was met school mocht ik er vast aan het werk. We deden toen zaken met Sla-in, waar ik Johan Jeuring leerde kennen. Ik ben toen ook begonnen met de Slagersvakschool. Met de theorie had ik alleen wel moeite, na drie jaar ben ik ermee opgehouden. Gelukkig heb ik wel de nodige diploma’s gehaald voor winkelslager.”

Terug het slagersvak in
De slagerij ging failliet en Marco verdween uit het slagersvak. “Ik kwam Johan op een gegeven moment tegen bij de Intratuin. Hij vroeg wat ik aan het doen was op dat moment. Ik werkte bij Burgerhout, die deed in schoorstenen en dergelijke, maar ik wilde graag het slagersvak weer in. Diezelfde week kon ik nog op gesprek bij De Hondsrug, dat intussen was overgenomen door Sla-in, en niet veel later was ik al aan het werk.”
Bij De Hondsrug werd er niet op bestelling geleverd. "Daar ging je als verkoper met een volle auto gewoon naar de klanten om terplekke te verkopen. Toen ze de omslag maakten naar bestellingen liep dat stukken beter. Johan begon op een gegeven moment voor zichzelf. Niet veel later was ik weer herenigd met hem en werkte ik bij Culi-Vers."


Manusje van alles
Marco begint op tijd. 07.20 is hij binnen op de zaak in Eelde. “Dan zijn de eerste bestellingen al klaargezet door de slagers. Wij vacumeren en wegen het af zodat de chauffeurs hun route kunnen rijden." Naast deze werkzaamheden rijdt Marco zelf ook routes, beheert hij de voorraden en plaatst bestellingen. “Eigenlijk ben ik een manusje van alles, maar dat vind ik juist hartstikke leuk. Vroeger had ik mensen alleen maar aan de telefoon. Nu ik zelf ook routes rij kom ik meer met ze in gesprek en zie ik ook wie de persoon achter de stem is. Zo kan je ook een keer rekening houden met klanten die bijvoorbeeld net op vakantie zijn geweest, door even attent te vragen hoe de vakantie was. Dat persoonlijke contact is niet alleen erg leuk, maar ook erg belangrijk. Klanten weten ook direct bij wie ze moeten zijn met vragen en hoeven niet drie keer doorverbonden te worden zoals bij grotere leveranciers.”

Vertrouwen
Dat klanten vertrouwen in Culi-Vers hebben blijkt wel uit het feit dat de jongens sleutels hebben van menig restaurant. “Er hangen zo’n 50 sleutels in onze kluis. Het is ook gewoon heel handig voor de bedrijven. Sommigen beginnen later op de dag. Het is dan handig dat alles dan al in de koeling klaar ligt.”

De laatste jaren is het personeel echt een team geworden binnen Culi-Vers. Geeft Marco aan “In de periode van de crisis merkte je dat iedereen toch wat gespannen was. Het gaat wel om je baan natuurlijk. Goed luisteren naar klanten en eventuele problemen snel en persoonlijke oplossen is heel belangrijk geweest in die periode. Na de crisis is bij iedereen het besef ontstaan dat we er samen doorheen gekomen zijn. Dat heeft onze onderlinge band wel versterkt.” 

Zelf is Marco gek op Schnitzels, niet met een sausje, maar gewoon met een citroentje. “Heerlijk, ik krijg er gewoon trek van.”

"Het slagersvak is een hartstikke mooi beroep. Ik zie mezelf alleen niet echt als slager. De diversiteit die ik nu heb vind ik heerlijk. Net zoals dat we af en toe gewoon kunnen ouwehoeren. Maar op het moment dat het moet, staan we er ook met z’n allen. Dat is Culi-Vers."

 

Lees ook de verhalen van: