Nieuws

In gesprek met... Jan de Veen van De Weme

Jan en Anita de Veen runnen Restaurant De Weme in Borger. Vanaf december is de zaak weer open na een grondige verbouwing. Nu ze een paar maanden onderweg zijn in het nieuwe onderkomen vonden we het tijd om te vragen hoe het nu met ze gaat. Uiteraard willen we ook iets over de geschiedenis van het restaurant weten, de trends op het gebied van lunchen en de samenwerking met Culi-Vers als vleesleverancier.

 

Begin 1996 hebben Jan en Anita De Weme overgenomen, Het pand stond er toen net 1,5 jaar en heette ‘Lunchroom De Weme’. “Er werden standaard lunchgerechten geserveerd zoals koffie, gebak, een broodje, balletje en een kroketje. Ik ben zelf kok en wilde meer. We hebben het toen vrij snel omgetoverd naar Lunch- en dinnerroom. Mensen werden zo langzaam bekend met het idee dat er ook gedineerd kon worden. Uiteindelijk hebben we er ‘Restaurant De Weme’ van gemaakt.”

Tussendoor heeft het echtpaar geëxperimenteerd met een Hotel. “Dat liep zo goed dat we er gek van werden. Na twee jaar hebben we het weer verkocht om ons volledig te richten op het restaurant.”

 

Grondige verbouwing

Op 23 september werd er begonnen aan een grondige verbouwing. Er zijn twee puien blijven staan, de rest is allemaal nieuw. Exact drie maanden later ging het restaurant weer open.

Direct vanaf de heropening is het mega druk. De sfeer, aankleding en stijl past meer bij deze tijd. “Kaja interieur architecten heeft er een heel plan voor gemaakt, zelfs de bar is helemaal op maat gemaakt. Het is nu het huiskamer restaurant van Borger. Dit heeft voor een enorme impuls gezorgd. We hebben zelfs een periode gehad dat er een wachtlijst was van drie weken en dat met een capaciteit van 113 zitplekken binnen en 130 buiten. Dit heeft echt onze verwachtingen overtroffen.”

 

Klant van Culi-Vers

Vanaf de start van Culi-Vers is Jan al klant. Ondertussen heeft hij veel aanbiedingen gehad van andere leveranciers. “Wat goed is, moet je goed laten. We hebben een goede samenwerking en zijn zeer content met de goede levertijden en prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast komen ze hun afspraken altijd na.” 

Populair bij De Weme zijn de Schnitzel (zie foto), Tournedos, Varkenshaas en de saté van de Kophaas. Twee keer per jaar maken ze een nieuwe menukaart, de zomerkaart is net gepubliceerd. Hierop staat ook de Runder ribeye met gerookt spek en een rode port saus, een mooi stuk vlees. “De slagers van Culi-Verst snijden hem af op 250 gram en ik doe de rest. Echt een lekker ding!”

Lunch en toerisme

De afgelopen jaren is het lunchen in Nederland wel veranderd. “Mensen zijn wat meer op de gezondere toer gegaan met meergranenbroodjes en maaltijdsalades. Maar gelukkig doet de uitsmijter het ook nog steeds goed. Onze uitgebreide kaart is daarom ook erg geliefd. Een mix van traditionele en modernere gerechten.”

Borger en omstreken is erg populair bij de toeristen. Vorig jaar werden er 1.4 miljoen overnachtingen geboekt. Het zomerseizoen zit er aan te komen en dat betekent drukke tijden voor Jan en Anita. “Ons personeel is er op ingesteld, ze moeten meertalig de gasten te woord kunnen staan. We hebben zelfs een meisje uit Oekraïne aan het werk die de Oostbloktalen wat meer in haar pakket heeft. Inclusief onszelf zijn we met 22 mensen aan het werk, binnenkort komt er zelfs nog een kok bij. Dan staan we met vijf man in de keuken.”

Zelf zit Jan graag aan de stamtafel met het personeel. “Voor zover ik tijd heb om te zitten, zit ik daar graag. We eten daar ook met het personeel als we klaar zijn met werken.” Maar uiteindelijk staat hij het liefst in zijn nieuwe en ruimere keuken.

Lees ook: