Nieuws

In gesprek met... Johan Jeuring

Johan Jeuring, de man achter Culi-Vers, kreeg als kind het slagersvak met de paplepel ingegoten. Zijn vader heeft altijd in het slagerswereldje gezeten en gewerkt bij grote slachthuizen als Drentex en Coveco. “Als kleine jongen vond ik het altijd al prachtig om samen met hem langs de klanten te gaan, elke slager was even hartelijk en vriendelijk en daardoor had je gevoel over welkom te zijn.” Toen hij zelf oud genoeg was om te werken ging Johan in de vakantie aan de slag bij Coveco. “Van schoonmaken tot in de stallen helpen. En ik heb dat altijd met veel plezier gedaan.”

Op 26-jarige leeftijd ging de in Assen geboren Jeuring aan het werk bij Sla-in, een groothandel voor slagers. “We verkochten daar vers vlees, vleeswaren maar ook (gebruiks)goederen aan slagers, supermarkten en later ook aan de horeca. Vanuit dat bedrijf hadden we de mogelijkheid om vleeswarengrossier De Hondsrug over te nemen. Daar ben ik heen gegaan als bedrijfsleider. De activiteiten bij dit bedrijf verplaatsten zich gaande weg steeds meer naar de horeca.“

 

De start en groei van Culi-Vers

In de periode dat Johan in Gieten werkte bij de Hondsrug is hij daar ook heen verhuisd. Samen met de medewerkers hebben ze er een groeiend bedrijf van gemaakt. “Er kwam een interim-management en mijn ontevredenheid binnen de organisatie groeide. Ik had mijn ongenoegen reeds uitgesproken maar werd niet gehoord. Uiteindelijk besloot ik om voor mij zelf te beginnen.”

In Eelde zat een bedrijf dat het erg moeilijk had en uiteindelijk ook failliet ging. Op deze locatie is de nu 52-jarige Jeuring begonnen. “Ik heb de inrichting overgenomen en samen met een aantal ex-collega’s hadden we het snel aan de rol. We groeiden hard en op het oude adres moesten we de voorraden van cel naar cel verplaatsen om het op te kunnen slaan. Het werd te klein, zowel met het verwerken als het inladen en daardoor was het lastig om aan de eisen te voldoen.”

Er kwam een pand op het industrieterrein te koop te staan wat uitermate geschikt was voor de activiteiten van het bedrijf. “Hoewel ik de intentie had om in Gieten een plek te vinden, kwam ik er al snel achter dat Eelde een perfecte centrale ligging heeft. Dat heeft er in 2004 toe geleid dat ik ons huidige pand heb gekocht en verbouwd heb naar onze wensen.”

"Leuk detail is dat er eigenlijk een gebouw geplaatst is in het bestaande pand. Optimaal geïsoleerd dus! Dit maakt het, omdat alles gekoeld is zeer energiezuinig en duurzaam."

In totaal werken er 12 mensen bij Culi-Vers die diverse werkzaamheden verrichten. Van de administratie tot slager en van chauffeur tot iemand die schoonmaakt. Iedereen is even belangrijk en heeft zijn functie in het geheel. Zo werken we ook met elkaar, niemand is belangrijker als een ander en het werk moet gedaan worden.

 

Specialist in vers vlees

“Wij staan voor onze klanten en ik heb de overtuiging dat wij onze klanten eerlijke en hoogwaardige producten moeten aanbieden. Daarom hebben we ook voor het grootste deel vers vlees. Logistiek is dit veel lastiger en ook de prijs hiervan ligt hoger als bijvoorbeeld diepvriesvlees of ingespoten vlees. Toch zie je in de handel vaak dat bevroren vlees voor vers wordt verkocht, of dat bewerkt vlees als lekker mals wordt aangeprezen. Prima voor diegene die het wil, maar wij hebben het liefst een vers product.” Er zijn altijd producten die dat niet mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een Runder T-Bone of een varken Rib Roast. Een product dat overigens wel behandeld wordt. Dit zodat het bij de klant zo in de oven kan, niet om het met water een waardevermeerdering te geven. “De Rib Roast is een mooi attractief product en interessant voor veel klanten omdat het niet te duur is.”

 

Groothandel in vlees en vleeswaren

Culi-Vers is een grossier/groothandel en daardoor niet ingericht voor de particuliere sector. “Ik wil toch geen concurrent van mijn eigen klanten zijn? Moet ik zelf catering aanbieden aan particulieren? Ik heb liever dat mijn klanten dit goed verzorgen voor hun klanten.“

Culi-Vers werkt veelal met vaste klanten en op basis van relatie. “Dit maakt dat klanten op ons moeten kunnen bouwen en vertrouwen en dat wij voor hun klaar moeten staan. Het product moet vandaag zo zijn als gisteren en de klant moet de overtuiging hebben dat als ze ons inschakelen het goed komt. Daarom hebben we ook geen minimum afname of andere gekke eisen. Onze klanten moeten hun werk goed kunnen doen en daar kunnen wij ons steentje aan bijdragen. Gezond verstand en logisch nadenken.”

 

Bezorging

De klanten van Culi-Vers zijn laat in de avond pas klaar met hun werk. Daarna maken ze hun voorraad op om het vervolgens door te geven aan hun leverancier. “Wij zijn aan het werk als onze klanten vrij zijn en andersom net zo. Vers vlees en verse goederen in het algemeen zijn een kwetsbaar product wat met zorg en vakmanschap moet worden behandeld. Het is een logisch gevolg dat we onze producten dan bezorgen en op de plek leggen waar het hoort.”

 

Voldoening

Na al die jaren houdt Johan nog altijd voldoening uit zijn werk. Want waar gaat het uiteindelijk om? “Dat klanten tevreden zijn over onze werkzaamheden en producten. Dat de mensen waar ik mee werk het naar hun zin hebben en iets voor elkaar willen doen. Hard werken als het moet, een lolletje maken als het kan.

Het belangrijkste voor de toekomst. “Vooral doorgaan met wat we nu doen en de klanten tevreden houden met goede en betrouwbare producten.

 

Lees ook de verhalen van: